Bij het hebben van een paard komt ontzettend veel kijken. Een paard zelf kost niet alleen veel geld maar ook de onderhoud van een paard kan enorme kosten met zich meebrengen. Voor je aan een eigen paard begint is het dan ook verstandig om je te verdiepen in de benodigdheden voor het hebben van een eigen paard. In deze blog vertellen we je meer over wat er allemaal bij komt kijken. Zo kun jij straks goed voorbereid beginnen als je besluit een paard te kopen. 

Een paardenstalling

Je paard moet natuurlijk een mooi stekje hebben om te kunnen overleven. Het stallen van een paard kan op verschillende manieren. Een paard kan je stallen in een luxe pensionstal of een manage. Heb je geluk en toevallig een hele grote tuin dan zou je paard zelfs nog in de tuin in een stal kunnen overleven. De verschillende opties brengen natuurlijk ook verschillende prijzen met zich mee. Dit kan al gauw oplopen naar een bedrag van 500 euro in de maand. Kies je er voor om alleen de weidegang af te nemen dan kost dit rond de 100 euro. De kosten variëren met name vanwege onderdak en onderhoud. Bij het onderhoud van een paard komt veel kijken. Je moet niet alleen het paard verzorgen maar ook de stal. Een steekwagen is dan heel handig om snel grote en zware objecten te verplaatsen in de stalling. 

De juiste voeding voor jouw toekomstige paard

Om te bepalen wat de juiste voeding is voor jouw paard is het belangrijk om eerst in kaart te brengen waarvoor het paard bedoeld is. Een kleine pony voor recreatief gebruik verlangt natuurlijk veel minder voeding dan een wedstrijdpaard. Een wedstrijdpaard moet in topconditie zijn en spiermassa aanmaken. Om te kunnen groeien zullen ze veel moeten eten. Paarden kunnen redelijk divers voedsel tot zich nemen. Een absolute basisspeler voor de voeding van paarden is natuurlijk hooi. Maar paarden eten nog veel meer. Zo eten paarden ook paardenbrokken, appels en brood. En natuurlijk niet te vergeten, wortelen. Deze heb je vast wel een keer in je schoen gedaan voor de schimmel van Sinterklaas. 

Voorkomen is beter dan genezen

Paarden zijn vatbaar voor ziektes. Om te voorkomen dat jouw paard ziek wordt is het van belang om er vroeg bij te zijn met vaccinaties. Als een veulen slechts vier tot zes maanden oud is heeft het paard al vaccinaties nodig. Naderhand moet het paard minimaal een keer per jaar ingeënt worden. Ook de verzorging van het gebit is zeer relevant. Bij slecht onderhoud van het gebit kan dit problemen veroorzaken tijdens het eten en het rijden. Om zeker te zijn dat jouw paard de juiste verzorging krijgt is er specialistische zorg nodig. Er zijn speciale paardentandartsen die precies weten hoe ze het gebit van een paard moeten onderhouden en verzorgen.