Het kan soms lastig zijn om het gewicht van je paard in balans te houden. Zodra ze de wei opgaan groeien ze uit hun jasje maar zodra ze weer de hele dag op stal staan lijkt het wel of ze dit jasje meteen uittrekken. Je paard voorzien van het juiste voer en de juiste hoeveelheid is een behoorlijk opgave en kan soms best voor wat grijze haren zorgen. In dit blog helpen we je daarom graag een handje op weg met het kiezen van het juiste voer voor je paard.

Wat voor soort paard heb ik?

Ieder paard is anders en dat geldt dus ook voor de voerbehoefte. Je kunt een pony die met pensioen is niet hetzelfde voer geven als een paard dat nog volop in de sport loopt. Kijk daarom altijd eerst goed naar je paard. Wat voor ras is jouw paard en wat is de schofthoogte. Een koudbloed heeft bijvoorbeeld een heel ander voedingspatroon nodig dan de warmbloeden. Deze rassen kunnen de suiker uit het voer namelijk niet goed afvoeren waardoor ze huidaandoeningen kunnen krijgen of hoefbevangen raken. Warmbloeden hebben op hun beurt weer veel meer koolhydraten nodig om hun energie aan te vullen. Daarnaast is ook de mate en de intensiteit van het werk van groot belang. Een paar dat elke dag volop traint heeft bijvoorbeeld veel meer krachtvoer nodig dan een paard dat maar 4 keer in de week op een matige intensiteit traint. Veel ruwvoer volstaat voor deze paarden eigenlijk al.

Een goede balans tussen krachtvoer en ruwvoer

Een paard moet iedere dag zowel krachtvoer als ruwvoer krijgen. Krachtvoer voer je meestal in de vorm van brok of muesli en ruwvoer in de vorm van kuil, hooi of gras. Tegenwoordig zien we wel dat muesli steeds meer de voorkeur krijgt omdat hier veel variaties van te verkrijgen zijn. Zo bestaat er speciaal muesli voor paarden in de sport maar ook speciaal muesli afgestemd op de behoefte van paarden die dagelijks op het land staan. Meestal volstaat 1 tot 2 scheppen voor de koudbloeden en 3 tot 5 scheppen voor de warmbloeden. Hoeveel ruwvoer je een paard moet geven hangt helemaal af van het type ruwvoer. Kuil is bijvoorbeeld een stuk vetter dan hooi en bevat hierdoor ook veel meer eiwitten. 5 tot 10 kg per dag moet voor een warmbloed voldoende zijn. Heb je een koudbloed? Dan kun je beter hooi als ruwvoer geven. Dit is lichter en een stuk droger waardoor het een stuk minder suikers bevat.

Dit zijn overigens algemene richtlijnen. Hoeveel kuil, hooi of muesli jouw paard nog heeft kun je uiteindelijk altijd nog zelf het beste inschatten. Treedt er enige verandering op bij je paard op welke manier dan ook? Kijk dan altijd eerst naar het voer voordat je andere stappen onderneemt.